Kärlek 2.0: Modeller av relationer i den moderna världen

Under de senaste decennierna har idén om en idealförening förändrats kraftigt..

Äktenskap ”en gång för livet” avslutas mindre och mindre, skilsmässor blir mer och mer, inte bara män utan också kvinnor har inte bråttom att stämpla sina pass. Kvinnor i allmänhet väljer alltmer nya modeller för relationer för sig själva, vilket är särskilt märkbart i populärkulturen..

TLC TV-kanal genomförde en semiotisk studie ”Woman’s Code: Image in Mass Culture” och fick reda på hur bilden av en kvinna i mediautrymmet förändras.

Efter att ha analyserat filmer, reklam, publikationer i pressen och andra masskulturtexter har experter identifierat 31 koder – stabila uppsättningar karaktärer och deras kombinationer som gör att vi kan spåra omvandlingen av välbekanta bilder. Resultaten av detta storskaliga arbete finns i det officiella TLC-kontot, och vi föreslår att ta reda på vilka relationsmodeller som för närvarande finns representerade i mediautrymmet och vilka koder som vinner popularitet.

Hon och de

Knappast någon skulle argumentera för att den relationsmodell som var sant för våra föräldrars generation inte längre fungerar. Kanske, aldrig i hela det historiska perspektivet och mänsklighetens existens har människor ställt så många interna förväntningar på unionen som idag, konstaterar journalisten, psykologen och den populära sexbloggararen Arina Vintovkina.

Tidigare räckte det att mannen villkorligt inte drack eller slog. Nu strävar kvinnor efter att få ut det mesta av relationerna och hitta en partner som skulle kombinera många olika ”Funktioner”: bästa vän, perfekt älskare, perfekt far för barn.

Det är också önskvärt att deras emotionella IQ och ”normala” IQ-nivåer är ungefär ekvivalenta, så att uppfattningen om komfort är likartad och så vidare. Således är alla känslor som tjejer brukade ta emot från olika delar av sitt liv och från olika människor idag ofta fokuserade på en person..

Uppenbarligen är det få som klarar av de förväntningar som ställs på honom när de är så ambitiösa. Detta är i själva verket en av anledningarna till framväxten av nya format av relationer (polyamorösa fackföreningar, öppet äktenskap etc.) som tillgodoser moderna kulturella, historiska och psykologiska behov..

Människor letar efter sätt att inte överge sina egna uppfattningar om universell lycka. De försöker uppfinna ett partnerskapsformat som gör det möjligt att kombinera önskan att bosätta sig och längtan efter nya känslor och känslor, som är lika inneboende i varje person..

I populärkulturen återspeglas detta i representationen av bilden av en rebellkvinna: hon kämpar mot patriarkala principer i personliga relationer, tänker på sig själv och sina intressen, försvarar sina rättigheter, inklusive sexuell autonomi. För några decennier sedan var det svårt att föreställa sig en komplott i populärkulturen som legitimerar den kvinnliga ”höger till vänster”, medan manlig otrohet behandlades, om inte lojal, åtminstone nedlåtande och förklarade att begäret efter nya sexuella upplevelser var rent ” manligt ”drag och behov.

Idag kan en kvinna, som förstår sina egna behov, söka emotionell tröst och harmoni utanför äktenskapet. Levande exempel i det ryska medieutrymmet är serien ”Treason” eller ”Double Continuous”, vars huvudpersoner, som får mindre uppmärksamhet, hjälp och psykologiskt stöd från sina män, bestämmer sig för att leta efter dem någon annanstans utan att lämna familjen.

Självklart, trots att sådana exempel började dyka upp i media, är samhället ännu inte redo att acceptera nya modeller av relationer: patriarkala stiftelser dikterar sina egna regler, och en kvinnas kamp för hennes rätt, till exempel för flera partners, är vanligtvis obemärkt av världen. … Detta gäller nästan alla former av relationer, åtminstone något annorlunda än det vanliga: en person som väljer en annan väg står inför problem på jobbet, bristande förståelse för vänner och avslag på familjen. Han känner sig avvisad både lokalt och globalt, känner sin sårbarhet och osäkerhet, men TLC-studien klassificerar ”Rebel” -koden som dominerande, det vill säga bland de mest kraftfulla idéerna för närvarande. Detta tyder på att kvinnor idag i allt högre grad är redo att kämpa för sin inre frihet och bryr sig främst om sin komfort och inte om vad människor kommer att säga..

Partnerskap

Partnerskap identifierades som en annan dominerande kod i TLC-studien. Denna modell ersätter nu patriarkala familjer och formatet ”troféförbund”, där en ung, vacker, spektakulär kvinna med all sin kraft försöker hålla en framgångsrik rik man bredvid sig.

Jämlikhet i en union anses idag vara den mest acceptabla relationsmodellen: det finns många exempel på självförsörjande och ekonomiskt oberoende kvinnor i populärkulturen som bygger en respektfull dialog med sin partner och kräver samma av honom.

Hushållssyslorna delas lika, det finns ingen indelning i ”manliga” och ”kvinnliga” ansvar: allt görs på ett sätt som är bekvämt och bekvämt för båda, och alla problem diskuteras ärligt och öppet. Denna relationsmodell demonstreras i TLC-projektet ”Five Plus”. Programmets huvudpersoner, Adam och Daniel Busby, blev plötsligt föräldrar med många barn: de hade fem döttrar samtidigt. Busby-familjen har plötsligt blivit mycket mer oförutsägbar, men det är ett pålitligt partnerskap, förmågan att höra varandra och kompromissa som hjälper dem att hantera alla svårigheter..

Det finns också omvända situationer när, i partnerskap, tvärtom, en man och en kvinna kommer till slutsatsen att de inte kommer att få barn – inom en snar framtid eller alls. För en sådan familjemodell är det mycket viktigt att kunna tala ärligt om deras preferenser så att det senare visar sig att partnern tittade i en annan riktning. Därför bygger barnfria familjer som medvetet gör ett sådant val och vet hur man förhandlar med varandra som regel partnerskapsrelationer..

I den ryska populärkulturen finns det också exempel på partnerskap: hjältinnorna i TV-serien ”Trace” eller ”Major” är starka, villiga och oberoende kvinnor som i sina personliga liv är redo att ta på sig vissa skyldigheter, hjälpa en partner och gå med honom i samma riktning, och följ honom inte blindt.