Jag älskar mitt agg: mot honom, mot mig själv, mot henne.

”Och om jag verkligen känner mig förolämpad”, frågar vän, ”varför ska jag dölja det?” Nej, jag borde naturligtvis inte bara göra detta för alla. Och bara du värnar om henne och rusar med henne som med världens största juvel, för det här är ett förstklassigt sätt att leta efter ursäkter för dig själv och skjuta giftpilar på gärningsmannen.

En ny titt på förolämpningen kom inte till mig omedelbart, utan först efter långa 24 månader. Och jag tycker att det är okej att hata, förakta och önska allt det hemskaste till en person som lämnade dig med två barn och glömde att han en gång lovade att ta hand om, älska och skydda från all motgång. Det är ärligt mot mig själv att erkänna att ex-mannen är en skurk, en skurk, en kvinnlig, och du är övergiven, olycklig, svag, otur, utmattad och onödig för någon. Men bara flörta inte. Det är viktigt att säga ”stoppa” i tid.

Ja, det gjorde jag. Ja, det gjorde han. Ja, jag bröt mitt hjärta. Tja, ja, han lämnade barnen, varav en i allmänhet var liten. Tja, ja, kvar utan försörjning. Ja, jag blev av kärlek. Ja, det var det. Det var och passerade. En annan tid har kommit. Det bästa.

Det första steget till läkning är att erkänna ett nag

Jag insåg för länge sedan att jag var trött på att bli förolämpad, men jag kan inte helt utrota denna tvångsmässiga vana i mig själv på ett ögonblick, eftersom jag har odlat den i mer än två år och ständigt näring av den med gödselmedel från minnen och dekorerat med nya prydnadsföremål från hans och mitt liv idag. Och på något sätt förlorade jag alltid. Han tycktes mig lyckligare och mer harmonisk, men jag kunde fortfarande inte komma ut ur den onda cirkeln.

Jag läste mycket litteratur, lyssnade på webbseminarier och tränade på förlåtelse. Jag är säker på att de som, precis som jag, upplevde svek från sin man och insåg att detta inte var straff utan ett tillfälle att förändra sina liv till det bättre, försökte ta chansen och låta de tidigare troende gå till alla fyra sidor.

Det andra steget är att besluta att bli av med det.

Det första jag gjorde var skrev ett brev av förlåtelse. Det är enkelt och helt billigt. Ta ett pappersark, en penna och börja komma ihåg hur bra den här elaka mannen gjorde för dig. Överdriv inte, utan möt sanningen, för en gång var du kär och glad, vilket innebär att din utvalda hade många fördelar. Det finns inga begränsningar för exekveringstiden och skrivmängden. Skriv hur det kommer att gå. Det fungerar inte första gången, skjut upp det och kom tillbaka senare igen. Detta är den första delen av övningen.

Nästa – du måste skriva ditt tack till honom idag. Jag spottade, förbannade, tjutade, förstod inte hur man i en sådan situation hittar det mycket sugrör som jag kan fånga på. Nu förstår jag att den här övningen är i god tid. Sedan, när såret var öppet, gick det hårt, nu görs det i ett andetag. Och viktigast av allt, du kan kasta brevet efter eget gottfinnande, nämligen skapa ett flygplan och skicka det till himlen, bränna det och spola ner det på toaletten, eller ge det till gärningsmannen direkt i händerna.

Andra, Jag gick till heliga platser. Ibland är sådana resor deprimerande, och ibland, tvärtom, de inspirerar, rengör, inspirerar, öppnar upp dina nya aspekter och möjligheter. På en av dessa pilgrimsfärder träffade jag min mamma, som som svar på min ofarliga fråga: ”Hur kan jag förlåta en man som bokstavligen stack en kniv i ryggen”, sade: ”Fråga först om förlåtelse från den du förolämpade.” Hur kunde hon veta det? Eller samma boomerangprincip fungerar här – ”gjorde skiten – få tillbaka den”.